Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

2012 Review: Τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς

   Έφυγε και το 2012. Ενδιαφέρουσα χρονιά μουσικά αν μη τι άλλο, αν και όχι τόσο γεμάτη δισκογραφικά όσο θα θέλαμε. Ας δούμε όμως πρώτα κάποια από τα σημαντικά γεγονότα της που προέκυψαν.
   Από τα πρώτα (αρνητικά) που ακούσαμε ήταν η διάγνωση καρκίνου για τον κιθαρίστα Tony Iommi των Black Sabbath, η οποία μαζί με την αποχώρηση του Bill Ward είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν και οι συναυλίες τους ως αυθεντική σύνθεση των Black Sabbath (βλ. Rockwave Festival). 
   Αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που αποχώρησαν φέτος από τις μπάντες τους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας:
Howard Jones (Killswitch Engage), Christopher Amott (Arch Enemy), Roger Sjunnesson (Sonic Syndicate), Geoff Tate (Queensrÿche), Peter Wichers (Soilwork), Sophia Aslanidou (Blood Stain Child), Simeon Koch (Eluveitie), Jeff Hanneman (Slayer), Mike Smith (Suffocation) και οι Peter Dolving, Anders Björler και Per Möller Jensen των The Haunted. 
   Ανανεωμένοι συνεχίζουν οι Kamelot με τον καινούριο τους τραγουδιστή Tommy Karevik (Seventh Wonder), ενώ νέο κεφάλαιο ξεκινάει και για τους Nightwish που άλλαξαν για άλλη μια φορά τραγουδίστρια. Διαφωνίες μεταξύ των μελών οδήγησαν στην αποχώρηση της Anette Olzon και την αντικατάστασή της στις περιοδείες από την Floor Jansen (ex After Forever), που πολλά δείχνουν ότι μάλλον δεν θα είναι τόσο προσωρινή.
   Μια αρκετά σοβαρή περιπέτεια με δικαστήρια πέρασε το καλοκαίρι ο τραγουδιστής Randy Blythe των Lamb of God, καθώς συνελήφθει και κατηγορήθηκε για τον ατυχές θάνατο ενός φαν σε μια συναυλία τους.
   Τέλος για άλλη μια χρονιά αναγκαστήκαμε να πούμε αντίο σε διάφορους καλλιτέχνες, που πέθαναν από φυσικά ή μη αίτια. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Jon Lord των Deep Purple από καρκίνο (71 ετών), ο Mike Scaccia των Rigor Mortis και Ministry από ατύχημα στη σκηνή (47 ετών), ο Mitch Lucker των Suicide Silence σε τροχαίο (28 ετών), ο Mark Reale των Riot από την νόσο Crohn (57 ετών) και ο Tonmi Lillman των To/Die/ForSinergy, Lordi από άγνωστα ως τώρα αίτια (38 ετών).

   Φτάνοντας στις δισκογραφικές κυκλοφορίες της χρονιάς, όπως ανέφερα και στην αρχή, δεν ήταν όπως ακριβώς θα τις θέλαμε. Εμφανώς λιγότερα νέα άλμπουμ από άλλες χρονιές και όχι τόσο ανατρεπτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε και αξιοσημείωτες δουλειές. Κάθε άλλο. 

Δείτε παρακάτω τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2012 (σε τυχαία σειρά) σύμφωνα με τις περισσότερες στατιστικές, καθώς και δύο top5 συντακτών.

TOP 20 ALBUMS OF 2012
(*all metal genres)
01. Kreator - "Phantom Antichrist"
02. Testament - "Grand Roots Of Earth"
03. Gojira - "L'Enfant Sauvage"
04. Lamb Of God - "Resolution"
05. Ensiferum - "Unsung Heroes"
06. Serj Tankian - "Harakiri"
07. Accept - "Stalingrad"
08. As I Lay Dying - "Awakened"
09. Sabaton - "Carolus Rex"
10. Fear Factory - "The Industrialist"
11. Katatonia - "Dead End Kings"
12. Wintersun - "Time I"
13. Kamelot - "Silverthorn"
14. Caliban - "I Am Nemesis"
15. Meshuggah - "Koloss"
16. Soulfly - "Enslaved"
17. Firewind - "Few Against Many"
18. Dethklok - "Dethalbum III"
19. All That Remains - "A War You Cannot Win"
20. Paradise Lost - "Tragic Idol"


EDITOR'S TOP 5


-Anna-Nemesis-
1. Caliban - "I Am Nemesis"
Δεν έχω πολλά να σχολιάσω. Ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα, 45 λεπτά κομματάρες. Κι ένας bonus δίσκος με πετυχημένα covers. Μπορώ να πω ότι είναι ίσως ο πιο μελωδικός και δυναμικός τους δίσκος. Φοβερό αποτέλεσμα.
Αγαπημένο κομμάτι: "Memorial"
2. Sabaton - "Carolus Rex"
Ξέρω, καμία σχέση με την πρώτη επιλογή. Τους Sabaton τους αγαπάω και με κάθε δίσκο με επιβεβαιώνουν. Πολλοί δεν ενθουσιάστηκαν, αλλά εγώ θεωρώ ότι το "Carolus Rex" δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από προηγούμενα άλμπουμ. Και εννοείται ότι μου αρέσει και στην σουηδική έκδοση.
Αγαπημένο κομμάτι: "A Lifetime Of War / En Livstid I Krig"
3. Gojira - "L'Enfant Sauvage"
Ο καλός ο δίσκος από το πρώτο single φαίνεται και το ομότιτλο κομμάτι "L'Enfant Sauvage" άφησε τις μεγαλύτερες προσδοκίες. Ίσως χρειάστηκε να ακούσω το άλμπουμ 2-3 φορές μέχρι να μου μείνουν τα κομμάτια, αλλά δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι είναι μια αξιόλογη συνέχεια του προηγούμενου "The Way Of All Flesh".
Αγαπημένο κομμάτι: "L'Enfant Sauvage"
4. In This Moment - "Blood"
Είναι ένα πολύ διαφορετικό, αλλά δυναμικό άλμπουμ, λιγότερο μελωδικό και περισσότερο nu-metal. Αντικειμενικά μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μέτριο σε σύγκριση με τα προηγούμενα, αλλά από την άλλη δεν και είναι τυχαίο που τα ξεπέρασε σε πωλήσεις.
Αγαπημένο κομμάτι: "Blood"
5. Engel - "Blood Of Saints"
Δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω ποιό άλμπουμ θα βάλω στην 5η θέση και κατέληξα σ'αυτό κυρίως γιατί ήθελα να βάλω και κάτι industriαl. Πολλή μελωδία, πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, πολλές εναλλαγές στον ρυθμό και τους ήχους. Σίγουρα μια αξιοσημείωτη δουλειά.
Αγαπημένο κομμάτι: "Numb"

-Kostas Zippos-

1. Accept - "Stalingrad"
   Ίσως η κυκλοφορία που με εντυπωσίασε πιο αισθητά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του έτους της, καθώς οι Γερμανοί κατόρθωσαν να κινηθούν και αυτή την φορά στα υψηλά στάνταρ των προηγούμενων χρόνων. Μια δουλειά που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία της Metal σκηνής.
Αγαπημένο κομμάτι: "Teutonic Terror"
2. Wintersun - "Time I"
   Επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια αναμονής ο πρώην frontman των Ensiferum Jari Mäenpää κυκλοφόρησε το δεύτερο album των Wintersun. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν το δίσκο. Μια πανδαισία ήχων εμπλουτισμένη με ορχηστρικά συμφωνικά και επικά στοιχεία καθώς επίσης κλασσική και ηλεκτρονική μουσική. Τέλος Melodic Death /Viking ταυτότητα που χαρακτηρίζει την μπάντα όλα αυτά τα χρόνια σφραγίζει αυτό το μουσικό αριστούργημα της σύγχρονης Metal.
Αγαπημένο κομμάτι: "Sons Of WinterAnd Stars"
3. Testament - "Dark Roots of Earth"
   Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα albums για το 2012 που σίγουρα θα αφήσει ικανοποιημένο κάθε fan των Testament και της Thrash σκηνής γενικότερα. Διαφέρει λίγο από τους προκάτοχους του όντας μελωδικότερο, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνει από την αυθεντικότητα του ήχου στον οποίο μας έχουνε συνηθίσει οι Αμερικάνοι.
Αγαπημένο κομμάτι: "Rise Up"
4. Kreator - "Phantom Antichrist"
  Αποτελούμενο από ένα συνδυασμό από Melodic Death και Thrash elements, εμπλουτισμένο με φοβερά riffs άψογα φωνητικά και την σφραγίδα Kreator, to Phantom Antichrist είναι ένα από τα μουσικά διαμάντια που μας επιφύλασσε το 2012, κρατώντας τους Γερμανούς ψηλά στα μάτια των απανταχού Metalheads.  
Αγαπημένο κομμάτι: "CivilizationCollapse"
5. Ensiferum - "Unsung Heroes"
    Αν και σε πιο χαλαρό τέμπο και βασιζόμενο περισσότερο σε παραδοσιακά elements to Unsung Heroes ήταν μια από τις πιο πολυναμενόμενες κυκλοφορίες για τον χρόνο που μας πέρασε. Κατά την γνώμη μου ο δίσκος κινείται σε χαμηλότερα στάνταρ από τον προκάτοχο του (From Afar), παρόλα αυτά είναι αξιόλογος με τον δικό του τρόπο, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα των Φιλανδών που θα αγαπήσουνε πολλοί λάτρεις της Folk Metal σκηνής.
Αγαπημένο Κομμάτι: "In My Sword ITrust"

Δεν υπάρχουν σχόλια: