Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Septic Flesh - Dark Funeral - Descending @Block 33 (live report)


by Kostas (Zippos)
Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

   Παίρνοντας λοιπόν και εγώ το λεωφορείο για να κατευθυνθώ προς τον συναυλιακό χώρο του Block 33, ομολογώ πως είχα κυριευθεί από ανάμεικτα συναισθήματα ως προς το αν αξίζει την όλη ταλαιπωρία. Τελικά όμως η συναυλιομανία μου με κυρίευσε θα έλεγα για ακόμα μια φορά .
   Να σημειώσω πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν, με υπερβολικά δυνατό αέρα κρύο και ασταμάτητη βροχή, που σίγουρα απέτρεψαν πολλούς από τους αναποφάσιστους fans να προσέλθουν.
   Οι πόρτες ήταν ήδη ανοιχτές από τις οκτώ και έτσι δεν υπήρχε αναμονή. Ο κόσμος ήτανε σχετικά λίγος την προκείμενη ώρα, κάτι το αναμενόμενο θα έλεγα.
   Η ώρα ήταν 9 και κάτι , και όπως και όριζε το πρόγραμμα , στην σκηνή  ανέβηκαν οι Αθηναίοι Descending , μια από τις ελάχιστες πολλά υποσχόμενες  σφυρηλατημένες πάνω στα συγκεκριμένα μουσικά elements (melodic death/thrash metal) Ελληνικές μπάντες. Την τύχη να δω τους Descending είχα και το 2009 στο Rocking Athens Festival και οφείλω να παραδεχτώ πως εντυπωσιάστηκα από την αισθητή τους βελτίωση στο διάστημα που μεσολάβησε. Δυναμισμός , ένταση και αγάπη για αυτό που κάνουν είναι η γεύση που μου άφησε η συνολική τους απόδοση. Δυστυχώς το συντριπτικό μέρος του "black" κοινού έμεινε θα έλεγα παγερά ασυγκίνητο. Στο σύντομο (5 τραγούδια) setlist τους η μπάντα ερμήνευσε και μερικά κομμάτια από τον νέο τους δίσκο "New Death Celebrity" στον οποίο συνιστώ να δώσουν μια ευκαιρία οι fan του είδους.
   Η ώρα ήταν λίγο πριν τις δέκα , οι Descending είχαν κατεβάσει την αυλαία και όλοι περιμέναμε πλέον να ολοκληρωθεί το στήσιμο και να ανέβουν στη σκηνή οι Σουηδοί Black Metallers και πρώτοι headliners, Dark Funeral.
   Ξεσηκωμό επίσης προκάλεσε σε ορισμένη μερίδα του κοινού το γεγονός ότι το Drum Check επιμελήθηκε ο ίδιος ο Dominator (ο φοβερός αυτός Drummer του συγκροτήματος),  που θα χαρακτήριζα ίσως και πρωταγωνιστή της βραδιάς. Δέκα παρά ο κόσμος είχε αυξηθεί αισθητά και στο stage ανεβαίνουν οι Dark Funeral, με το μάτι του ακροατή να επικεντρώνεται αμέσως πάνω στο έντονο και συνάμα κλασικό black metal make up στα πρόσωπά τους. Η παρουσία τους επιβλητική και λιτή χωρίς μεγάλη κινητικότητα στην σκηνή. Η μουσική τους απόδοση θα χαρακτηριζόταν άψογη.
Ταχύτατα τύμπανα και πέταλα συνδυασμένα με εξίσου γρήγορα εναλλασσόμενα riff  που σου κόβουν την ανάσα. Άριστη θα χαρακτήριζα και την απόδοση του νέου τραγουδιστή της μπάντας Nachtgarm (πρώην μέλους των : Baphomets Throne, Diaspora, Marbas, Verwüstung), η σκηνική εμπειρία του οποίου έγινε φανερή από το πρώτο κιόλας λεπτό. Το setlist τους ήταν εμπλουτισμένο με κομμάτια από το μεγαλύτερο φάσμα της "απεχθής" θεματολογικά και στιχουργικά δισκογραφίας τους, η οποία και με αποτρέπει να συμπαθήσω το συγκρότημα. Αρνητικό θα χαρακτηρίζαμε τον ήχο στο σύνολό του με αρκετές αυξομειώσεις στην ένταση του. Οι κιθάρες μετά βίας ακούγονταν μέχρι το εικοστό λεπτό. Η αντίδραση του κοινού ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια με εξαίρεση τον σαματά που έγινε σε κάποια από τα "σουξέ" τους (King Antichrist, My Funeral, The Birth Of The Vampire κτλ). Κατά γενική πάντως ομολογία οι Funeral στάθηκαν αξιοπρεπώς στα μάτια όσων είχανε προσέλθει αποκλειστικά για να τους ακούσουν.
Setlist :
Stigmata
666 Voices Inside
Enriched By Evil
Goddess Of Sodomy
The Arrival Of Satan’s Empire
Open The Gates
The Birth Of The Vampiir
Atrum Regina
King Antichrist
Vobiscum Satanas
Shadows Over Transylvania
Heart Of Ice
The Secrets Of The Black Arts
Hail Murder
My Funeral
   Είχε πλέον φτάσει η πολυαναμενόμενη ώρα, ο κόσμος πλέον είχε γεμίσει τον χώρο χωρίς βέβαια να είναι ασφυχτικός. Το στήσιμο των οργάνων, της σκηνής και το sound check καθυστέρησαν πάνω από σαράντα λεπτά, γεγονός που μεγιστοποίησε την κούραση της αναμονής .
   Όλα όμως έγιναν παρελθόν με το σβήσιμο του φωτισμού και την έναρξη της ορχηστρικής εισαγωγής του "The Vampire From Nazareth". Οι Septic Flesh ξεπροβάλλουν στην σκηνή και το κοινό τους αποθεώνει. Η μουσική τους τραχιά με έντονο το στοιχείο της Rythm κιθάρας, εμπλουτισμένη με φοβερή ατμοσφαιρική ενορχήστρωση που ξυπνάει στον ακροατή συναισθήματα από ανατολή , Αίγυπτο και εικόνες από αρχαίους θεούς και δαίμονες, ακολουθούμενη και από τα Drums του Φώτη Benardo που ολοκλήρωνε την όλη ατμόσφαιρα. Ο Seth επικοινωνούσε συνεχώς με το κοινό κρατώντας το σε μια συνεχή πώρωση. Ανέφερε μάλιστα την μεγάλη υπερηφάνεια του συγκροτήματος που ολοκλήρωνε την περιοδεία του σε Ελληνικό έδαφος και ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του.
   Σημειωτέον ότι σ' αυτό το live -όπως και της Αθήνας- η μπάντα εμφανίστηκε πλήρης, αφού ήταν εκεί και ο κιθαρίστας Sotiris Vayenas, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν συμμετείχε σε όλα τα live του εξωτερικού. Η εμφάνισή του ήταν τιμητική, αφού όπως τον αποκάλεσε και ο Seth είναι "η ψυχή της μπάντας". Πέρα από τα καθαρά φωνητικά των τραγουδιών, ο Sotiris Vayenas έπαιξε και κιθάρα στη θέση του αντικαταστάτη κιθαρίστα λίγο μετά τη μέση του live.
   Το setlist στο σύνολό του αναμενόμενο με όλα τα κλασσικά κομμάτια όπως το Communion, Persepolis, We, The Gods κτλ να παίζουνε το ένα μετά το άλλο τρελαίνοντας το κοινό. Πολλά ήτανε και τα κομμάτια που παίχτηκαν από τον νέο και πετυχημένο τους δίσκο "The Great Mass". Δεν μπορούσε βέβαια να μην τηρηθεί και ο θεσμός του wall στο Persepolis. Ο ήχος στο σύνολό του καλός με μοναδική ίσως εξαίρεση την ένταση στις κιθάρες που ήταν κάπως χαμηλή. Μοναδικό ίσως μείον στα μάτια ενός νέου fan ήταν η έλλειψη της live ενορχήστρωσης (ηχογραφημένη), που όμως ήταν δεδομένη για τους βετεράνους fan της μπάντας. 
   Η εμφάνιση λοιπόν των Septic Flesh βρισκόταν για ακόμη μια φορά στα standar που όλοι περιμέναμε δημιουργώντας προσδοκίες για διεύρυνση της μουσικής τους σταδιοδρομίας ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Setlist :
The Vampire From Nazareth
Communion
Chaostar
The Great Mass Of Death
Virtues Of The Beast
Unbeliever
Pyramid God
Lovecraft’s Death
Ocean Of Grey
We, The Gods
Sumerian Daemons
Persepolis
Revolution DNA
Esoptron


Encore :
Anubis
Five-Pointed Star

1 σχόλιο:

alex.00 είπε...

Ωραιο review! Αν και δεν εκοψα φλεβα με Dark Funeral. Ενα αλλο που με χαλασε ηταν οτι οι Septic Flesh εκαναν 50 λεπτα να βγουνε! Ευτυχως βρηκα να κατσω! Χεχε! :)